4/18/2016

Kesärullat ja 5 x dippi


Sushiin kyllästyneet ruokaintoilijat löysivät raikkaat Vietnamilaiset kesärullat muutama vuosi sitten. Ensimmäisen kerran maistoin rullia Hanoilaisessa katukeittiössä parikymppisenä, mutten vielä ihan innostunut. Nyt jos paikan päälle uudestaan pääsisin, en muuta tekisikään kuin popsisi rullia jokaisesta kadun kulmasta. Rullat ovat vähintäänkin yhtä koukuttavia kuin sushi, ja freshit yrttiset maut vievät kielen mennessään.

Suomesta hyviä rullia ei kovin monesta paikasta saa, mutta onneksi kotona voi aina kokkailla. Meidän keittiössä rullat ovat tuttu näky, mutta koska lähipiirissäni harva on näitä itse väkerrellyt, lupailin laittaa ohjetta ja reseptejä tulemaan. Kyseessä ovat siis riisipaperista, nuudelista, yrteistä, kasviksista ja muista täytteistä käärityt rullat, joita dippaillaan maukkaisiin kastikkeisiin. Rullailu on mukavaa, mutta suhteellisen aikaa vievää puuhaa, joten meillä rullia syödään yleensä viikonloppuisin kun kokkailuun on enemmän aikaa. Valmistelun ja esimerkiksi kastikkeet voi tehdä maustumaan jo edellisenä päivänä.



Rullien juttu on nimenomaan tuoreet ja raikkaat raaka-aineet, joten varmista että näitä on saatavilla. Täyteainekset ja yrtit löytyvät ihan vihannesosastolta ja nykyään marketeissakin myydään jonkinlaisia ateriakittejä, joissa on valmiina riisipaperia ja rulliin tulevia aineksia. Itse kuitenkin suosin aina itämaisia elintarvikkeita myyviä kauppoja (esim. Vii-Voan), josta saa varmasti oikeat ja laadukkaat tarvikkeet aasialaisiin safkoihin.


Tarvikkeet: Riisipaperia (kannattaa aloittaa suuremmalla koolla), ohutta riisinuudelia, kalakastiketta, yrttejä (korianteria, minttua, thai-basilikaa, yms), limeä, kasviksia (salaattia, avocadoa, ituja, kevätsipulia, kurkkua, porkkanaa, paprikaa, yms) ja muuta sisältöä (keitetty porsaanlihaa, kanaa, kalaa, katkarapuja, kananmunaa, marinoitua tofua, yms)



Valmista riisinuudeli lisäämällä ne kiehautettuun veteen noin kolmeksi minuutiksi. Voit maustaa nuudelit limen mehulla ja seesamiöljyllä valutuksen jälkeen. Suikaloi ja pilko vihannekset ja muut ainekset valmiiksi. Astettele kaikki helposti saataville, jolloin rullien kokoaminen käy mutkattomasti. 


Rullaamiseen tarvitset kaksi laakeaa lautasta, joista toisessa on hieman reunaa. Lisää reunalliseen lautaseen kalakastikkeella maustettua kiehautettua vettä, joka on hieman jäähtynyt. Kun riisipaperi upotetaan veteen hetkeksi, se pehmenee (veden kylmetessä tämä kestää kauemmin). Parin kymmenen sekunnin jälkeen nosta lätty varovasti toiselle lautaselle. Lado ympyrän alaosaan kekoon ainekset, ja taita paperin alareuna niiden päälle. Käännä sivut sisäpuolelle ja lähde varovasti rullaamaan tiivistä pakettia. (Youtubesta löytyy tähänkin monia tekniikoita kun heität hakusanaksi esim. Vietnamese summer roll). Ruoan hiilaripitoisuutta ja koostumusta voi säädellä ainesten mukaan. Täyttävämpiä rullat ovat tietenkin kun nuudelia on enemmän. 















KASTIKKEET

Salaatti riisipaperin sisällä ei yksinään ole järin makuhermoja räjäyttävää, joten rullien kaveriksi tarvitaan voimakkaan makuinen kastike (tai mielellään useampi). Teen yleensä ainakin kolme erillaista dippiä, jotka tekevät ruokailusta paljon mielenkiintoisempaa. Itse heittelen usein kastikkeiden ainekset summamutikassa kippoon, maistelen ja lisäilen sitten tarvittaessa uupuvia makuja.

Koitin tähän kuitenkin arvioida lempparikastikkeille jonkinlaisia sekoitussuhteita. Reseptit on tehty vähän isomman jengin illanistujaisiin, joten parin henkilön satseihin voi ohjeet huoletta puolittaa.



CHILI-VALKOSIPULIKASTIKE

1-2 limen mehu
0,5 dl kalakastiketta
0,5 dl riisiviinietikkaa
0,5 dl kiehuvaa vettä
ruokosokeria
tuoretta chiliä maun mukaan
valkosipulia maun mukaan
kevätsipulia

Oma lempparini kastikkeista. Tosin teen sen melkein aina eri variaationa, mutta pointtina on yhdistää koukuttavasti makea, suolainen, hapan ja karvas. Silppua chili, kevätsipuli ja valkosipuli pieneksi. Sekoita ainekset keskenään. Anna maustua jääkaapissa.




SEESAM-SOIJAKASTIKE

0,5dl seesamiölyjä
0,5 dl rypsiöljyä
0,5-1 dl soijaa
1 rkl miriniä
puolikkaan limen mehu
(mustia) seesamin siemeniä
(raastettua inkivääriä)

Paahteinen seesamöljy ja suolainen soijakastike ovat oivallinen kombo. Tämä kastike sopii suolaisemman ystävälle, tai jos tulisemmat eivät maistu. Sekoita ainekset keskenään. Tarkista maku ja lisää soijaa tarvittaessa.



AVOCADO-LIMEKASTIKE

1 avocado
1 dl vettä
puolikas kurkku
1 limen mehu + raastettua limen kuorta
1 pieni sipuli/kevätsipulia
puolikas chili
1 tl ruokosokeria
korianteria
minttua

Raikas soosi toimii mun mielestä hyvin siihen väliin, kun tulisempien kastikkeiden kanssa alkaa suuta polttamaan. Heitä ainekset blenderiin ja soseuta. Mikäli koostumus on liian paksua, lisää vettä.




ANANASKASTIKE

Purkillinen ananasta mehuineen
2 valkosipunlin kynttä
2 isoa tähtianista
puolikkaan limen mehu
loraus öljyä
3 rkl kalakastiketta
1 tl ruokosokeria
2-5 chiliä

Tässä on potkua! Mielenkiintoisen reseptin sain eräältä paljon Aasian suunnalla reissanneelta kaverilta. Kokeilin vasta ensimmäistä kertaa, ja kastikkeesta tuli ihan hitti illanistujaisissa.
Murskaa ja jauha tähtianikset ensin morttelissa pieneksi, ja heitä blenderiin muiden ainesten joukkoon. Lisää vettä tarvittaessa ja anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.




MAAPÄHKINÄKASTIKE

3 rkl maapähkinävoita
2 rkl Hoisin kastiketta
1 rkl ruokosokeria
0,5 dl vettä

Kiehauta vesi kattilassa ja lisää sekaan muut ainekset. Sekoita hyvin ja jäähdytä.






Kevyet rullat passaavat hyvin oikeastaan mihin vaan - lounaaksi, illanistujaisiin tai vaikkapa alkupaloiksi grilliruoan kanssa. Kesällä yrttejäkin on usein paremmin saatavilla. Juomaksi suosittelen kylmää ginger beeriä.

Ja varoituksena; näihin jää koukkuun!


-T

4 kommenttia :

  1. Oi, kiitos tästä! Näyttää just siltä, että maistuis ja hyvin maistuisikin! <3

    Minkälaista hintaa tuo riisipaperi kantaa kyljessään? :) onko verrattavissa noriin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, voin luvata että maistuu!
      Jos oikein muistan niin noin 50 kpl riisipaperipaketti on suunnilleen 3 euron luokkaa, eli vielä edullisempaa kuin nori :)

      Poista
    2. Oho, yllättävän edullista siis :) pitää todella kokeilla! Kiitti!

      Poista
  2. Nämä menee tänään testiin! Saas nähdä millaisia rullia tulee, vai voiko niitä edes sanoa rulliksi :D Vähän jännittää kun unohdin mm. kevätsipulin, mutta improvisoidaan!

    VastaaPoista