12/18/2014

Ihana Saaristolaisleipä






En ole yleensä ollut mikään suuri joululeipäfani, mutta viime Jouluna maistoin meidän äidin tekemää saaristolaisleipää. Voi että miten hyvää! Nyt oli pakko pyytää reseptiä kokeiluun ja lopputulos oli melkein yhtä hyvää kuin äidin leipomana. Tästä helposta ohjeesta tulee kolme leipää ja innostuinkin tekemään pari satsia, sillä maukas leipä on oivallinen tuominen näin Joulun alla, kun tulee kyläiltyä niin monessa paikassa. Resepti on ilmeisesti alunperin Marttojen.

Ainekset

1 l appelsiinimehua

2 pkt (50g) hiivaa
3 dl ruisjauhoja
3 dl tuoppimaltaita
3 dl kauraleseitä
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
11-12 dl hiivaleipäjauhoja


Liuota hiiva lämpimään mehutilkkaan. Sekoita hiivaliemi ja kaikki muut aineet loppumehuun. 


Käytä isoa kulhoa, sillä taikina on melko löysää ja kuplii noustessaan. Mulla meinas taikinat tulla reunojen yli, vaikka valitsin suurimman kulhon joka keittiöstä löytyi. Kohota 1,5 tuntia. 


Voitele kolme pitkää 1,5 litran vuokaa ja jaa taikina vuokiin. Paista 1,5 tuntia 175-asteisessa uunissa. Jos haluat, voitele leivät siirappi-vesiseoksella, kun ne ovat paistuneet noin tunnin.

Ylimääräiset voi laittaa pakkaseen ja ottaa sitten tarpeen tullen sulamaan. 


Tätä herkkua löytyy ainakin meidän joulupöydästä!

Tytti

2 kommenttia :

  1. Pitääkin joskus kokeilla appelsiinimehuversiota! Oli mulle ihan uus juttu! Mä käytän aina litran piimää! Muuten on ihan sama resepti! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo toi appelsiinimehu antaa kivasti makua :)

      Poista